tips vid köp av konkursbon

Tips vid köp av konkursbon

De flesta objekt är sålda inom 30 dagar efter att de publicerats. Men många ligger osålda efter passerat slutdatum för bud. Det beror på att vissa konkurser kan vara mera komplicerade och således mera svårsålda än andra och det kan därför vara värt att höra med konkursförvaltaren om objektet eller delar av det, fortfarande är till salu även efter sista svarsdatum.

När det kommer till vilket bud man ska tänkas ge när man gör affärer med konkurser handlar det i mångt och mycket om hur stort intresse det kan vara från andra spekulanter. Värdet och om det finns möjligheter att ett högre bud kan komma senare påverkar också. Det är konkursförvaltaren som bestämmer om ett bud ska godtas eller inte och denne kan förkasta bud efter eget tycke.

Ofta har anbudsunderlagen till konkurser en klausul som gör att advokaten själv bestämmer över försäljningen. Det kan formuleras som: "Fri prövningsrätt förbehålls, liksom rätt att sälja hela eller delar av rörelsen under tid anbudsförfarandet pågår." 

Vid konkurser som innefattar företag, fastigheter och liknande kan det löna sig att skräddarsy sitt bud för att stå ut från mängden och göra erbjudandet extra intressant. Det kan innefatta att man erbjuder en snabb affär med omgående betalning eller andra villkor som kan vara av intresse. Ännu bättre är det förstås att erbjuda sig att köpa hela objektet istället för att buda på delar av konkursboet. 

ANBUD PÅ HELA FÖRETAG

När det gäller företagsaffärer är det ett stort plus om hela verksamheten tas över istället för att den styckas upp, och det gäller som oftast för båda parter. Know-how, och annan information kan vara extremt värdefullt när företaget är i drift. Men kan i princip sakna värde om verksamheten läggs ned eftersom den kan vara svår att implementera i ett annat företag.

 Därför kan man ibland ge ett bud för hela verksamheten som är betydligt lägre än marknadspriset men som ändå accepteras. ​Som vanligt när det kommer till affärer så är allt en förhandlingsfråga.

Läs mer