köpa bilar från konkursauktioner

Köpa bilar från konkursauktioner

​I konkursbon finns det många gånger bilar som är köpta och ägs av företaget som gått i konkurs. Det är visserligen ganska vanligt att bilar leasas av företag nu för tiden i många fall rör det sig om bilar som inte är helt nya utan har båda några år och mil på nacken men det går även att hitta bilar i bättre skick.

Att köpa en bil ur ett konkursbo behöver inte vara svårare än att lägga ett bud. När det kommer till köp av bilar så är de ganska snabba att omsätta till pengar vilket gör det lukrativt och smidigt om man lyckas köpa en bil från en konkurs till ett bra pris.
Viktigt att tänka på om man ger sig in i ett sådan förfarande är att Skatteverket kan ha synpunkter på detta och se det som näringsverksamhet om försäljningen blir för omfattande.

Är man duktig på att skruva i bilar kan köp från konkurser bli ännu mera lönsamt då man kan buda på bilar som inte ens startar. Sådana bilar är det färre som vill vara med att buda på och de kan säljas för struntsummor. Oftast rör det sig om enklare fel, som till exempel ett dåligt bilbatteri, en trasig bränslemätare som inte indikerar tom bränsletank, en trasig bränslepump eller dåliga tändstift. Att ta ut felkoder är numera ganska enkelt och ger oftast en hyfsat bra indikation på vad som är fel. 

volvo-konkursbil

Vid köp av bilar ur konkursbon eller vid konkursauktioner får du inga garantier utan bilen köps i befintligt skick. Därför är det viktigt att välja bilarna med omsorg. Ett tips är att hellre välja en lättmekad bil och gör en lite mindre avans än att buda på till exempel en bil med en stor avancerad motor som gör att minsta fel i motorutrymmet blir tidskrävande och svårare att åtgärda.

Ta också först en titt på vad jämförbara bilar säljs för på Blocket och liknande sajter. Då får du en uppfattning vilken vinst du kan göra förutsatt att du kan laga eventuella fel och brister på bilen. Se till att ha marginaler vid sådan här affärer och räkna med ett bilen du köper kan ha fler fel än du räknat med vilket i sin tur kan kosta både mer tid och pengar än du räknat med.

De bilar som oftast går att köpa vid konkursauktioner har ofta en viss överpresentation åt brukshållet och kan vara pickups, fyrhjulsdrivna bilar och skåpbilar, men det säljs givetvis även vanliga personbilar vid konkurser.

KONKURSBILAR - FÖR OCH NACKDELAR

Sammanfattningsvis kan man säga att bilar ur konkursbon och konkursauktioner är väldigt lönsamma för den händige eller den som har känner någon billig bilmekaniker. Visar det sig att bilen har så allvarliga fel att det inte är värt att laga den kan nästa steg då vara att demontera bilen och sälja den i delar. Ofta ger ett sådan förfarande en mycket god förtjänst. Dock kan demontering, annonsering och försäljningen ta en del tid i anspråk. Men som nödlösning är det ju mycket bättre än lämna in bilen för skrotning. 

MINUS

  • Dolda fel kan finnas
  • Fel kan vara svårlagade
  • Inga garantier


PLUS

  • Möjligt att nå relativt hög omsättningshastighet
  • Stort utbud
  • God lönsamhet